Cele mai importante expresii din management
Cu siguranţă dacă citeşti asta, titlul a fost cel care te-a determinat să iei această decizie. Managementul capătă o importanţă din ce în ce mai mare iar nevoia de sinteză a informaţiilor creşte. Să mă justific.
Managementul înseamnă prevedere, organizare şi control. Aşa l-a definit părintele lui european[1]. Deci când e mai multă nevoie de management dacă nu acum când totul e mult mai greu de prevăzut şi se simte şi mai mare nevoie de prevedere? Dacă nu acum când datele şi informaţiile abundă şi e nevoie de capacitatea de a le organiza? Dacă nu acum când toate scapă de sub control iar necesitatea noastră de control este tot mai accentuată? Ceea ce trebuia demonstrat.
Managementul este o ştiinţă relativ tânără. De fapt nici nu putem afirma neapărat că e ştiinţă. Există literatură şi vocabular de specialitate, există metode şi tehnici dar diferenţa cred că o face managerul. Din punctul meu de vedere, managementul este mai mult o artă, ţine mai mult de capacităţile managerului, indiferent dacă acesta este numit aşa formal sau nu. Dar în general tindem după funcţii şi formalisme. Dacă scrie „manager” pe fişa postului sau pe cartea de vizită (mai ales pe cartea de vizită), indiferent de ceea ce facem, deja ne simţim mai bine. Şi nu prin noi înşine ci prin valoarea pe care ne-o dau ceilalţi. „E manager”!
Dar sunt mulţi manageri care sunt confuzi când vine vorba despre ce înseamnă managementul. Sunt manageri pentru care cărţile „Cum să fii un manager de succes” sau altele asemenea, sunt adevărate biblii. Sunt manageri pentru care o centralizare a „celor mai importante expresii din management” ar fi foarte utilă. Sunt manageri care sunt manageri doar pentru simplul fapt că sunt manageri[2]. Dacă ai ajuns până aici, sunt şanse mari să fii unul dintre ei, să conştientizezi asta şi să doreşti să te perfecţionezi. Altfel mi-ai fi încadrat deja articolul la capitolul „banalităţi” şi ai fi renunţat să îl mai citeşti. Dar aştepţi încă „cele mai importante expresii în management”. Te aştepţi să descoperi ceva spectaculos care să revoluţioneze managementul şi care să îţi ofere cîţiva „aşi în mânecă”.
Dar tocmai pentru că ai citit până aici, am obligaţia să nu te dezamăgesc. La sfârşitul articolului vei găsi cele mai importante expresii în management. Dar am de asemenea datoria morală să nu te amăgesc inutil. Va fi ceva la care nu te aşteptai.
Nu există biblii în management. Asta pentru că managementul nu este dogmatic. Managementul poate fi interpretat şi aplicat diferit în funcţie de mai multe variabile (context, personalitatea managerului, etc) iar rezultatele pot fi aceleaşi. Pe de altă parte, aceeaşi variantă de acţiune nu are neapărat acelaşi rezultat, nici măcar în cazul aceluiaşi manager. Managementul înseamnă adaptare. Înseamnă prevedere, organizare şi control. Dar expresiile sunt prea generice pentru a putea clarifica pe deplin cititorul. Managementul e prea vast.
Mulţi dintre cei care vor să fie manageri (printre care şi eu la un moment dat) asociază managementului doar două „funcţii”: puterea şi succesul. Deci aceştia sunt publicul ţintă perfect pentru cărţile care conţin în titlu expresii de genul „Cum să”, „succes” sau „cel mai”. A nu se înţelege că eu nu le-am citit. Sunt nişte etape pe care cu greu le poţi sări iar pentru a te dezvolta e nevoie iniţial de cantitate şi abia mai apoi, când eşti în stare să discerni în privinţa ştiinţei managementului, de calitate. Abilitatea de a învăţa se antrenează şi se dezvoltă treptat deci e nevoie să începem cu „exerciţii uşoare”. Dar e important să nu absolutizăm. Să nu ne lăsăm striviţi de superficial. Inclusiv Peter Drucker care este in opinia mea cel mai mare gânditor de management, poate fi (şi chiar a fost) contestat cu argumente. Ce e excelent astăzi, mâine cu greu mai poate fi inclus la capitolul „bun”. Nu există reţete. Nu în management. Până şi în gastronomie urmarea aceleiaşi reţete poate genera rezultate diferite cu toate că ingredientele şi procesul tehnologic sunt descrise în detaliu iar bucătarul este uneori acelaşi.
A nu se înţelege că în management nu există putere şi succes pentru că sunt o mulţime de contraexemple pe care mi le-aţi putea da. Dar puterea şi respectul se câştigă, nu se obţin. Probabil te aşteptai la nişte „cele mai bune expresii în management” care să te ajute să câştigi puterea. Stă în firea umană să alegem de cele mai multe ori calea uşoară. Dar simplu se confundă de multe ori cu simplist. Ceea ce se obţine uşor este ori lipsit de valoare ori obţinut prin dopaj. Este ca şi cum ai mânca soia şi să pretinzi că mănânci carne. Soia în sine este bună. Dar este bună ca soia, nu drept carne.
Din punctul meu de vedere, cele mai bune expresii în management de ajută să obţii puterea. Dar a obţine implică efort. Şi timp. Cele mai bune expresii în management sunt „Bravo” şi „Mulţumesc”.
Din păcate mulţi dintre managerii noştri se ghidează după enunţul lui Henry Ford care se întreba de ce primeşte un om când are nevoie doar de două braţe. Dar ei nici măcar nu ştiu că Ford a spus asta. Ei doar acţionează după principiul „Puşca şi cureaua lată”. Pentru ei „mulţumesc” e un semn de slăbiciune, „bravo” e un termen riscant.
Dar „Bravo” şi „Mulţumesc” îţi pot fi extraordinar de utile în munca ta de manager. Cu condiţia să le foloseşti sincer. Sper să îţi fie de folos! Şi multumesc că ţi-ai făcut timp să citeşti până la sfârşit.
[1] Henry Fayol. Conform americanilor, părintele managementul este considerat a fi Taylor.
[2] Într-un articol ulterior despre autoritate şi putere voi detalia diferenţa dintre autoritatea formală şi autoritatea informală, despre puterea atribuită şi puterea dobândită. Recomand cititorilor inreresaţi lucrarea „Ce este autoritatea” a lui J. M. Bochenski. Aici mă refer la faptul că unii manageri, prin prisma faptului că au fost investiţi formali ca manageri işi atribuie şi cunoştinţe de management.
Liviu Draghici