Conferinţa la care nu a venit nimeni

Empty Chairs in Conference Room

Dacă o meserie nu conţine în denumire cuvântul „manager” sau dacă o activitate nu este denumită conţinând substantivul „management”, cu greu ne atrage atenţia. Manager de sistem, managementul deşeurilor, managementul clasei de elevi, managementul timpului, manager de proiect, manager sportiv şi lista poate continua.

De curiozitate am căutat pe Google „conferinţă de management”. S-au găsit aproximativ 2.150.000 de rezultate în 0,21 secunde. Aveam nevoie de un punct de plecare pentru a redacta acest articol. Dar nu întotdeauna mai mult înseamnă mai bine. Voiam să îmi fac o impresie (şi să vă „iau ochii” cu cifra respectivă) despre câţi bani se investesc anual în conferinţe şi cursuri de management. Imposibil de calculat datorită complexităţii domeniului.

Şi totuşi managementul este o ştiinţă tânără. Are puţin peste 100 de ani. La prima conferinţă de management organizată de Poşta Germană în 1882 nu a venit nimeni[1]. Acum oamenii se bulucesc să devină manageri. Cuvântul „management” a apărut în 1911. Astăzi este pronunţat de aproximativ 1 miliard de ori pe zi.

Prima „carte reală de management” aşa cum o numeşte siteul amazon.com[2] a apărut în 1945 iar editorul ei, Donaldson Brown îi spunea autorului[3]: „nu cred că ar fi cineva interesat de o carte de management”.  S-a tradus în 25 de limbi şi s-a vândut în peste 6 milioane de exemplare[4].

Părintele managementului (Peter Drucker) a murit acum câţiva ani dar ştiu mulţi manageri care nici n-au auzit de el. Nu puţini sunt cei care confundă managementul cu conducerea. Dar managementul înseamnă mai mult de atât. Dacă ar fi să îl rezumăm în 5 cuvinte, am alege cele 5 funcţii ale sale[5].

Managementul înseamnă prevedere -ansamblul acţiunilor prin care se stabilesc obiectivele organizaţiei pe termen scurt, mediu şi lung, se formulează modalităţile de realizare a lor şi se fundamentează necesarul de resurse.

Managementul înseamnă organizare -ansamblul acţiunilor prin care se constituie sistemul conducător, sistemul condus şi sistemul legăturilor dintre acestea.

Managementul înseamnă coordonare –ansamblul proceselor prin care se armonizează deciziile managerului cu acţiunile subordonaţilor. Coordonarea are la bază comunicarea, ca modalitate concretă de realizare a acţiunilor acestei funcţii a managementului.

Managementul înseamnă antrenare – ansamblul acţiunilor prin care un manager influenţează activităţile colaboratorilor pentru atingerea obiectivelor stabilite prin satisfacerea nevoilor care îi motivează.

Managementul înseamnă evaluare şi control –ansamblul acţiunilor de evaluare operativă şi postoperativă a rezultatelor organizaţiei, a verigilor ei organizatorice şi a fiecărui salariat, de identificare a abaterilor de la obiectivele, normele, normativele si standardele prestabilite şi a cauzelor care le-au generat, precum şi de adoptare a măsurilor care asigură eliminarea abaterilor, menţinându-se echilibrul dinamic al organizaţiei.

Dar managementul ca activitate există din timpuri străvechi. Faptul că în Antichitate nu exista cuvântul (deşi management vine din latină –manum agere „a conduce cu mâna”) nu înseamnă că pe atunci nu exista management. Faptul că managerii de astăzi nu au auzit de Peter Drucker nu înseamnă că ei nu fac management. Dar în zilele noastre nu mai este loc pentru “managementul după ureche”. Pe lângă talent e nevoie şi de cunoştinţe şi de experienţă.

Pentru a şti management nu e suficient să termini o facultate de profil. Am terminat ca şef de promotie facultatea de management la o universitate de stat şi cele 5 funcţii de mai sus a fost cam tot ceea ce am reţinut din cei 4 ani de cursuri. În 4 ani de facultate am citit doar cursuri şi proiecte, fără să deschid vreo carte serioasă de management. Îmi lipsea motivaţia.

Pentru a face management nu e de ajuns să îţi scrie « manager » pe cartea de muncă. Poţi căpăta experienţă de management planificând, organizând şi controlând orice şi antrenând şi coordonând oameni, chiar dacă aceştia nu îţi sunt subordonaţi direct. Pentru a fi manager sau pentru a face management e nevoie de motivaţie şi de atitudinea potrivită.


[1] Jack Beatty –Lumea in viziunea lui Peter Drucker p 11, editura Teora Bucureşti 1998

[2]http://www.amazon.com/gp/customer-media/product-gallery/1560006250/ref=cm_ciu_pdp_images_0?ie=UTF8&index=0

[3] Op. Cit p 42

[4] http://www.managementmarketing.ro/pdf/articole/9.pdf

[5] http://ro.wikipedia.org/wiki/Management

 

Liviu Draghici

Da mai departe: